Your resource for the Romanian sim racing scene

Racing League Romania BMW GT Challenge: A doua victorie pentru Walk Racing

Racing League Romania BMW GT Challenge: un parcurs curat a fost cheia celui de-al doilea succes consecutiv semnat de Walk Racing în debutul acestei campanii. În urma lui Victor Taraș și Mihai Șuțeanu, lupta pentru podium a fost marcată de probleme tehnice și depășiri de senzație.

După ce sezonul al doilea al RLR BMW GT Challenge a început la Imola cu toate sesiunile disputate pe pistă uscată, vizita pe Hungaroring a propus o vreme schimbătoare care a pus la grea încercare echipajele. Pentru a ajunge pe grila cursei de luni, sim racerii au fost nevoiți să ruleze cât mai precis pe trasa uscată a unui circuit încă destul de ud în rest. Baremul de 105% a acționat ca și criteriu de selecție de această dată, lăsând câteva nume în afara grupului de 27 de mașini ce s-au aliniat pentru 90 de minute de efort pe traseul maghiar.

Trasa interioară i-a permis lui Victor Nicolae (Aqirys Racing) să apere prima poziție la start în fața lui Mihai Șuțeanu (Walk Racing), în timp ce Emanuel Gaczella (Storm Racing) a lovit zidul în virajul al patrulea și a deschis lupta pentru poziția a treia unui trio condus de Sebastian Apostol (Textar eSports). Alex Poamă (AK Motorsport) și mai apoi Cristian Berindea (Motul eSports) l-au presat pe Apostol, însă nu au găsit breșa în defensiva sa până la jumătatea cursei, când o problemă de conexiune a eliminat subit BMW-ul M6 GT3 din ecuație.

La scurt timp după aceea, schimbul de piloți nu s-a efectuat cu succes pentru echipajul Motul eSports, iar apoi a abandonat tot din motive tehnice și George Roșu (AK Motorsport). Dispariția acestor trei pretendenți a adus pe podiumul provizoriu perechea Willi Motorsport: Iulian Bontea trecuse în faza inițială a cursei de Aldrin Opran (JHS Racing) și i-a predat mașina lui Sergiu Nicolae. Între timp, echipajul Aqirys Racing a comis o eroare pe finalul secvenței lui Victor Nicolae și a primit o penalizare cu drive through ce l-a adus pe Alex Cascatău în spatele lui Sergiu Nicolae.

Duelul celor doi a avut drept punct culminant depășirea pe exterior în virajul al 12-lea executată de Cascatău, după care ambii au rulat înspre treptele podiumului. Pe fondul tuturor problemelor întâmpinate de rivali, Walk Racing scăpase de emoții și Victor Taraș a putut merge liniștit către victorie, păstrându-și astfel procentajul de 100% succese pe ploaie în RLR BMW GT Challenge. Aqirys Racing s-au consolat cu locul secund, pole și cel mai rapid tur, dar și cu victoria lui Cascatău în clasamentul licențiaților.

În urma Willi Motorsport au stabilit repere personale în ligă echipajele JHS Racing (Aldrin Opran/Lucas Motadel) și Medusa Racing (Ionuț Bușilă/Andrei Pasa), aceștia din urmă celebrând triumful în ierarhia debutanților. Pe fondul problemelor cu care s-au confruntat Textar eSports, victoria în BMW Trophy a mers către VSG Racing (Ciprian Dăscălescu/Vasile Grama).

Sim racerii autohtoni, în luptă pentru biletele către Salzburg

BMW se alătură misiunii de popularizare a sim racing-ului printr-o caravană europeană ce oferă ocazia participanților din nouă state europene să aibă contact cu întrecerile virtuale. Conceptul a demarat în Austria, iar România s-a aflat pe lista destinațiilor unde se organizează preselecții pentru semifinalele și finalele BMW SIM Racing din 23 și 24 octombrie. De-a lungul a trei zile, caravana BMW a poposit la București (10-12 septembrie), unde mulți curioși au luat un prim contact nu doar cu fenomenul, ci și cu protagoniștii din Racing League Romania.

Echipajele românești au strălucit pentru o cauză nobilă

În seara anterioară etapei a doua a RLR BMW GT Challenge, patru sim raceri români au reprezentat liga în cadrul evenimentului ”Race for each other” ce a avut drept scop strângerea de fonduri pentru echiparea pompierilor din Grecia, loviți de însemnatele incendii de vegetație. Sebastian Apostol s-a calificat pe poziția a cincea pe o grilă internațională extrem de valoroasă, ce a numărat 40 de echipaje.

După start, a urcat până pe locul secund în urma perechii Malinovksi/Tauscher, iar la finele celor patru ore pe Nurburgring a rămas în lupta pentru pozițiile fruntașe împreună cu Mihai Rusu, reușind să se claseze pe pozția a șaptea. Logitech Team RLR, cu Victor Nicolae și Dragoș Simion a semnat al patrulea cel mai rapid tur al cursei, însă varii incidente în trafic i-au împiedicat să ajungă la sosire în Top 10, unde ar fi putut fi ca ritm.

Clasamente

Clasament general

 1. Walk Racing (Taraș/Șuțeanu) 41.5
 2. Aqirys Racing (V. Nicolae/Cascatău) 27
 3. Textar eSports (Apostol/Simion) 18
 4. Bucharest Gaming Week (Rusu/Enescu) 14.5
 5. Motul eSports (Berindea/Bechir) 12

BMW Trophy

 1. VSG Racing (Grama/Dăscălescu) 34.5
 2. Textar eSports (Apostol/Simion) 25
 3. PG Motors Racing (Pirvu/Frincu/Șoimu) 24

Licențiați

 1. Alex Cascatău 41.5
 2. Aldrin Opran 24.5
 3. Sergiu Nicolae 20

Debutanți

 1. Andrei Miclea 37
 2. Mihai Belașcu 25
 3. Mihai Mezselos, Cosmin Deacu 21.5

Calendar

Campionatul are programate 9 etape la interval de două săptămâni, între 30 august și 19 decembrie 2021. Circuitele vizitate sunt cele pe care se va concura în realitate în GT World Challenge Europe și British GT. Primele opt etape vor avea durate alternative de o oră și jumătate sau două ore, iar finala de pe circuitul italian de la Misano se va ține pe parcursul a patru ore.

 1. Imola (2h) – 30 august
 2. Hungaroring (1,5h) – 13 septembrie
 3. Snetterton (2h) – 27 septembrie
 4. Oulton Park (1,5h) – 11 octombrie
 5. Donington Park (2h) – 25 octombrie
 6. Brands Hatch (1,5h) – 8 noiembrie
 7. Silverstone (2h) – 21 noiembrie
 8. Zolder (1,5h) – 5 decembrie
 9. Misano (4h) – 19 decembrie

Despre BMW M6 GT3

Al treilea model BMW omologat FIA GT3 (după Alpina M6 și Z4) și al doilea construit de uzină a debutat pe circuite în 2016 și este folosit în continuare în cele mai importante serii de profil: GT World Challenge, DTM, NLS, Intercontinental GT Challenge, IMSA Weathertech Sportscar Championship. M6 GT3 are în palmares victorii de prestigiu la Spa-Francorchamps 24h (cu ROWE Racing în 2016 și cu Walkenhorst Motorsport în 2018), Nurburgring Nordschleife 24h (ROWE Racing, 2020) și Daytona 24h (Turner Motorsport, 2021).

Parteneriatul cu BMW România continuă în 2021

Racing League Romania a venit în întâmpinarea comunității de sim racing cu două sezoane regulate în decursul anului calendaristic 2020, precum și alte evenimente speciale alături de organizatorii Bucharest Gaming Week. Întrecerile sunt difuzate în direct pe pagina de Facebook BMW Romania. 2021 a adus tranziția către platforma Assetto Corsa Competizione, primul sezon al RLR în acest mediu desfășurându-se între lunile ianuarie și mai, cu modelul BMW M4 GT4. Sezonul al doilea propune trecerea la categoria GT3.

Profilurile protagoniștilor din RLR, precum și clasamentele actualizate și toate informațiile complementare despre competiția virtuală sunt disponibile în secțiunea dedicată de pe site-ul BMW România: bit.ly/BMW_eSports.

West Competition Racing este promotorul campionatului Racing League Romania.

Parteneri: BMW România, Logitech G, Smart Driving, Aqirys, Motul, Textar, MotorPark România, Racing Sim.

Parteneri media: Adevărul Auto, Newsweek, 100% Sport, Bucharest Gaming Week, RallyMax, simrace.ro, DesignMe, The Car Guys.

Mai multe despre Racing League Romania: facebook.com/Racingleague.Romania.

Pagina de Facebook BMW Romania: facebook.com/BMW.Romania