Your resource for the Romanian sim racing scene

Penultima etapă din Racing League Romania powered by BMW aduce lupta pentru titlul la piloți în Africa de Sud

Fostul traseu de Grand Prix de la Kyalami propune un cadru spectaculos pentru o etapă crucială din RLR powered by BMW, unde Cristian Berindea și Andrei Bechir își vor disputa titlul la piloți.

A noua etapă din cele zece programate în actualul sezon RLR powered by BMW va avea loc pe revitalizatul traseu de Grand Prix de la Kyalami, din Africa de Sud. Favoritul la titlu, Cristian Berindea, este în acest moment al doilea în precalificări, iar lupta pentru titlu o va purta chiar cu coechipierul său, un 1:52.849 aducându-i lui Andrei Bechir reperul săptămânii.

Cursele extrem de spectaculoase din etapa precedentă, de la Zandvoort, au atras aprecieri unanime pentru calitatea acțiunii de pe pistă, însă natura circuitului a făcut ca incidentele în a doua jumătate a plutonului să fie destul de numeroase. Ca urmare, comisarii  RLR au dispus acordarea unui număr record de suspendări, nu mai puțin de 3 piloți fiind privați de participare la Kyalami: Florin Botea, Leo Borlovan și Robert Prepeliță.

Victor Taraș a pierdut primul său podium din Racing League Romania ca urmare a incidentelor cu Mihai Neg și Radu Dumitrescu. Alex Cascatău a fost și el în vizorul comisarilor după ce un atac târziu pe interiorul lui Cristian Moisescu s-a încheiat cu răsucirea acestuia. Au mai pierdut puncte și alți protagoniști: Andrei Bechir, ca urmare a unei forțări în ultimul viraj al celei de-a doua curse asupra lui Mihai Neg, Bogdan Moldovan, dar și rapidul debutant Cezar Toader.

Dacă natura circuitului olandez face depășirile destul de dificile, este de așteptat ca acestea să fie ceva mai firești în penultima etapă, modernizarea circuitului de la Kyalami dispunând de zone de degajare și o de suprafață asfaltică mai lată. Totodată, natura virajelor care permit abordări multiple promite spectacol în penultima etapă din sezonul al cincilea al Racing League Romania powered by BMW.

Repere istorice

Africa de Sud are o bogată tradiție în competițiile de circuit, încă din perioada interbelică având loc curse de Grand Prix în orașul East London. În 1961 a fost inaugurat complexul de la Kyalami, traseul neiertător și extrem de rapid fiind gazda Formulei 1 între 1967 și 1985. Contextul politic tulbure a afectat adesea întrecerile, etapele sud-africane din F1, DTM și MotoGP fiind prezențe fără continuitate în ultimii 35 de ani. O investiție masivă a adus circuitul la standarde moderne și a redat parte din caracterul pistei legendare prin reprofilarea unor viraje cu personalitate. În 2019 a fost reînviată tradiția cursei de 9 ore, inclusă în Intercontinental GT Challenge, iar revenirea pistei în calendarul Campionatului Mondial de Anduranță (FIA WEC) este programată pentru februarie 2021, cu o etapă de 6 ore.

BMW a triumfat în această probă în 1976 prin Gunnar Nilsson și localnicul Jody Scheckter (3.0 CSL), ce avea să devină și unicul campion mondial de Formula 1 dat de Africa de Sud. În 1979, la Kyalami triumfa modelul M1 pilotat de Helmut Kelleners și Eddie Keizan. În 1990 și 1991 au făcut deplasarea și vedetele din DTM, al doilea an fiind dominat de piloții BMW Bigazzi – Johnny Cecotto a reușit victoria în ambele manșe, secondat în prima de către Steve Soper. Scena domestică de turisme a Africii de Sud a fost adesea dominată de BMW, iar printre numele de referință sunt Deon Joubert, Giniel de Villers, Shaun van der Linde și Chris Aberdein, ultimii doi fiind acum în postura de a-și însoți fiii în parcursul lor în DTM. În lumea anduranței, Daytona a fost un teren propice pentru sudafricani: Wayne Taylor și Sarel van der Merwe au triumfat în cursa de 24 de ore.

Imaginile din comunicatele de presă sunt compuse de către Claudiu Morar, fotograf The Car Guys, într-o nouă încercare de a folosi skill-urile dobândite în realitate și pe plan virtual. Modul foto din Assetto Corsa a fost folosit pentru a captura grila de BMW M3 E30 DTM în acțiune și a reda în fotografii viteza celui mai de succes turism de competiție din istorie.

Profilele protagoniștilor din RLR, precum și clasamentele actualizate și toate informațiile complementare despre competiția virtuală sunt disponibile în secțiunea dedicată de pe site-ul BMW România: https://bit.ly/BMW_eSports

Victoriile de la Kyalami vor fi răsplătite de către PC Coolers, Motul și Crama Histria- parteneri ai Racing League Romania powered by BMW. Câștigătorii de manșă vor primi un scaun de gaming Playseat Challenge, respectiv o carcasă PC Aqirys. Motul va oferi vouchere pentru schimburi de ulei sau obiecte de merchandising învingătorilor de curse, iar Crama Histria va recompensa ocupanții podiumurilor din fiecare manșă cu gusturile alese ale vinurilor dobrogene.

Reluarea etapei a opta, de pe Circuit Park Zandvoort, poate fi revăzută aici: https://bit.ly/RLR_S5_Etapa8

Al cincilea episod al podcastului RLR este disponibil aici: https://bit.ly/RLR_Podcast_E5

Înscrierile sunt deschise pe tot parcursul sezonului, iar procedura și detaliile sunt disponibile pe forumul Racing League Romania: bit.ly/Forum_RLR.

Noul sezon din RLR powered by BMW poate fi urmărit integral în transmisiune live pe pagina de Facebook BMW România și pe canalul de YouTube Racing League Romania.

Programul etapelor (în direct):

20:25 Începutul transmisiunii5 minute
20:30 Calificări10 minute
20:40 Pauză5 minute
20:45 Manșa 130 minute
21:15 Pauză5 minute
21:20 Manșa 2 (grilă inversată pentru top 10) 30 minute
21:50 Interviuri cu ocupanții podiumurilor10 minute

 Calendarul competițional:

Etapa 910 maiKyalami Grand Prix Circuit
Etapa 1017 maiBrands Hatch GP

Clasament Piloți

 1. Cristian Berindea (Apex Hunters Red) – 239p
 2. Andrei Bechir (Apex Hunters Red) – 221p
 3. Victor Nicolae (East Friendly Racing) – 174p
 4. Alex Cascatău (West Competition Racing) – 156p
 5. Cristian Moisescu – 156p
 6. Radu Dumitrescu (West Competition Racing) – 148p
 7. Bogdan Moldovan (WCR Academy) – 113p
 8. Bogdan Mutu – 103p
 9. Victor Taraș (Lunar RO Racing) – 100p
 10. Robert Prepeliță – 92p

Clasament echipe

 1. Apex Hunters Red (Berindea-Bechir) – 460p
 2. West Competition Racing (Cascatău-Dumitrescu) – 304p
 3. East Friendly Racing (Nicolae-Penghis) – 180p
 4. Lunar RO Racing (Taraș-Hellmann) – 142p
 5. WCR Academy (Moldovan-Georgescu) – 130p 

West Competition Racing este promotorul campionatului Racing League Romania.

Parteneri: BMW România, PC Coolers, Aqirys, Playseat, Motul, Telekom Sport, Michelin Motorsport, APR Competition, Racing Sim, Crama Histria

Parteneri media: The Car Guys, 100% Sport

Înscrierile și regulamentul complet pentru Racing League Romania powered by BMW se fac pe forum, unde se găsesc și mai multe informații: http://bit.ly/Forum_RLR

Mai multe despre Racing League Romania:
https://www.facebook.com/Racingleague.Romania/

Pagina de Facebook BMW Romania:
https://www.facebook.com/BMW.Romania/