Dragi prieteni,
Iată că a sosit momentul pentru un nou sezon Racing League Romania în iRacing. În urma unui vot disputat, mașina aleasă pentru Sezonul 2 este Dallara P217 LMP2, o bijuterie tehnologică ce a alergat în viața reală în Campionatul Mondial de Anduranță, Campionatul European Le Mans și seria americană IMSA. Misiunea celor peste 40 de participanți nu va fi deloc simplă, Dallara P217 necesitând pricepere în a fi îmblânzită, cu o putere de 600 de cai în raport cu o masă de doar 930 kg.
Calendarul acestui sezon va număra 9 etape ce se vor desfășura din 2 în 2 săptămâni (în seara zilei de duminică), în perioada 16 ianuarie – 8 mai, urmând fidel calendarul seriei oficiale iRacing European Sprint Series.
Fiecare etapă va fi compusă din două curse: o cursă de sprint, cu o durată de 30 de minute pentru care grila va fi stabilită în urma calificărilor și o cursa principală, cu o durată de 60 de minute, în care se pleacă în ordinea dată de cursa de sprint, dar cu pozițiile din top 10 inversate.
Având în vedere faptul că rezervorul mașinii Dallara are o capacitate de doar 75 de litri, cursa principală va necesita efectuarea unui pit stop pentru realimentare, rămânând la latitudinea fiecărui pilot dacă alege sa schimbe și pneurile cu această ocazie. Schimbul de pneuri se produce doar după ce realimentarea s-a încheiat, prelungind astfel durata pit stop-ului, fapt ce poate duce la strategii interesante, fiind avantajați piloții cu un bun management al pneurilor, care pot opta astfel sa parcurgă întreaga cursă cu setul de pneuri cu care au început cursa.
În cursa de sprint se acordă puncte pentru piloții din Top 10, câștigătorul adunând 13 puncte iar în cursa principală se acordă puncte pentru piloții din Top 15, câștigătorul fiind recompensat cu 25 de puncte. Zvonurile din culise ne spun că nu este exclus sa vedem și medalii acordate la finele unei seri de curse. După cum probabil știți deja, acestea cântăresc în clasamentul Pilotul Anului, un clasament menit a recompensa piloții pentru toate activitățile din simracing în ecosistemul Racing League Romania, indiferent de competiție, indiferent de platformă.
Începând cu acest sezon, piloții sunt împărțiți în 3 categorii (PRO, AM si Rookie), în funcție de iRating (n.b. Un indicator de tip ELO, calculat de platforma oficială iRacing pentru cursele în seriile publice) și de numărul de participări în sezonul precedent de iRacing organizat de RLR – Radical Sprint Cup – desfășurat în urmă cu fix un an. Piloții punctează atât în clasamentul categoriei din care fac parte, cât și în clasamentul general, cel care va da și campionul sezonului.
Fiecare pilot poate participa solo sau se poate asocia cu un coleg, formând astfel o echipă. De-a lungul competiției vom putea așadar urmări și un clasament al echipelor. Înscrierile sunt deschise pe tot parcursul sezonului pe https://go.simrace.ro/, în prezent anunțându-și interesul 42 de concurenți.
Pronosticuri pre-sezon
Calculele hârtiei îl dau ca favorit pe David Bozga, pilot Williams Esports Academy, care în acest campionat va concura pentru Walk Racing. Rămâne de văzut dacă viteza supersonică pe care David o arată în mașinile GT se translatează și la clasa LMP2. Tot pentru Walk Racing va concura și Mihai Șuțeanu, campion RLR in sezonul 1 iRacing – Radical Sprint Cup, multiplu campion RLR în sezoanele de Assetto Corsa Competizione și câștigător al premiului “Pilotul Anului” în 2021 în RLR.
Un alt pretendent la titlul de campion se anunță a fi pilotul Zecarul Esports Bogdan Moldovan, vicecampion în sezonul 1, pilot ce a înregistrat rezultate excelente în ultima perioadă pe platforma iRacing.
Victor Nicolae este un alt pilot care se află mereu în lupta pentru titlul RLR indiferent de platformă, membrul clubului West Competition Racing va fi greu de învins ca de obicei. Pe lista celor gata sa profite de eventuali pași greșiți ai favoriților îi putem numi pe Dan Dracea, Florin Mergea si Claudiu Clima, piloți care fac parte din familia Zecarul Esports.
Cu mai puține repere evidente de palmares, dar capabili sa se lupte pentru podiumuri merită menționați ambițiosul Mihai Drăgan, tânărul pilot al echipei Textar Esports Lukas Hellmann, precum și unul dintre pionierii sim racing-ului românesc, Lucian “Simulatu” Cîmpean.
Nu în ultimul rând, lupta se anunță aprigă și la clasele AM și Rookie, fiind greu de anticipat cine se va impune, dat fiind că aici vom avea nume noi și nume vechi care vor schimba pentru prima dată politețuri pe asfaltul virtual.
Pentru prima etapă ne îndreptăm către celebrul circuit newyorkez Watkins Glen (configurația Classic Boot – cea fără șicana de pe linia dreaptă principală), un circuit recunoscut pentru racing-ul de calitate pe care îl oferă fanilor.
Avem așadar câteva zone fierbinți și cu siguranță acolo se vor îndrepta obiectivele cameramanilor după stingerea luminilor roșii. Doar experiența ne trage de mânecă și ne reamintește să nu pariem totul pe primele impresii, pentru că socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târgul din America.
Să fie iCurse!
Mai multe pe această temă
România, în fruntea ierarhiei europene din BMW M Power Tour
Dragoș Simion și Victor Nicolae, în lupta pentru titlul competiției oficiale BMW M Power Tour
Piloții români au început campania BMW M Power Tour