Your resource for the Romanian sim racing scene

Exemplul perfect de sinergii între motorsportul real şi sim racing: BMW M4 GT4 în 2020

BMW M4 GT4 a jucat un rol de lider în transferul de tehnologie între motorsportul real şi sim racing în sezonul 2020. Lansarea maşinii pe platformele de simulare iRacing şi Assetto Corsa Competizione reprezintă la fel de mult o nouă dimensiune a creării de sinergii între cursele reale şi cele virtuale, precum au făcut-o concursul de design şi track day virtuală cu maşina de curse pentru clienţii BMW M.

BMW Motorsport SIM Racing a urmărit toate aceste proiecte cu o acoperire media intensă. “BMW M4 GT4 este un exemplu superb al ceea ce vrem să spunem atunci când subliniem că proiectele BMW Motorsport SIM Racing sunt legate şi de sinergii între cursele reale şi cele digitale. Acest pilon al programului nostru de curse este autonom, dar are conexiune cu tot motorsportul BMW Group”, spune Rudolf Dittrich, directorul BMW Motorsport SIM Racing.

“Realizarea conexiunii între cursele reală şi cele digitale are mult sens în cazul unei maşini de curse pentru clienţii BMW M, cum este BMW M4 GT4. Mulţi clienţi au solicitat în mod explicit implementarea acestei maşini. Pe de o parte, ai curse virtuale spectaculoase – în special în timpul pandemiei – şi, pe de altă parte, te antrenezi acasă pentru următoarea apariţie reală, iar prin aceasta să ai aproape exact aceeaşi experienţă de pilotaj ca într-o maşină de curse reală.

Activarea unei baze de clienţi mult mai mari pentru a testa virtual BMW M4 GT4 şi, astfel, pentru a obţine o impresie iniţială bună ar putea face ca una sau mai multe părţi să fie interesate suplimentar de o maşină reală. Fără îndoială, vom aplica din nou acest principiu în viitoarele proiecte cu maşini de curse BMW.”

Dezvoltarea modelului digital BMW M4 GT4
Versiunea digitală a BMW M4 GT4 a debutat pe platforma de simulare iRacing la începutul lunii iunie. Pe parcursul anului, şi platforma Assetto Corsa Competizione a lansat modelul. Pentru ca experienţa de condus să fie cât mai realistă posibil pentru sim raceri, inginerii BMW Motorsport au colaborat extrem de strâns şi transparent cu colegii de la platforma de simulare.

În cazul iRacing, dezvoltatorii au primit două pachete mari de date, de câţiva gigabytes, de la BMW Motorsport. Într-un comunicat de presă de la sfârşitul lunii mai 2020, Dittrich a explicat procesul după cum urmează: “Primul pachet conţinea date CAD cu toate specificaţiile componentelor auto. Acestea sunt exact aceleaşi date pe care le obţine un furnizor de la noi pentru a produce componenta reală. iRacing a scanat şi o maşină reală, în acest caz BMW M4 GT4 al Turner Motorsport.

Al doilea pachet mare de date conţinea toate informaţiile despre dinamică. Folosim acelaşi set de date pentru a simula timpii pe tur sau pentru a opera simulatorul BMW Motorsport, de exemplu. Aceste date includ curbele amortizorului, curbele de performanţă ale motorului, cinematica punţii, distribuţia maselor, valorile aerodinamice: orice date pe care le-am calculat pentru maşina le-am transmis celor de la iRacing. iRacing a ştiut la fel de multe despre maşină ca echipele noastre de client.”

Track day virtuală cu BMW M4 GT4
Pentru a oferi clienţilor potenţiali posibilitatea de a experimenta BMW M4 GT4 în simulatorul de curse, la sfârşitul lunii iunie a avut loc prima ediţie BMW Motorsport SIM Racing Track Day. O selecţie de piloţi BMW M Customer Racing au pilotat pe varianta virtuală Nürburgring şi au primit şcolarizare de la “instructori” cunoscuţi: pilotul oficial BMW Philipp Eng, care chiar el se bucură de mare succes în simulator, şi trei sim raceri – Alexander Voß, Laurin Heinrich şi Nils Koch.

Pe lângă experienţa pură de pilotaj, a fost simulată şi procedura din timpul unei curse, cu sesiuni de antrenamente libere, calificări şi cursă. Instructorii au folosit o aplicaţie vocală pentru a oferi participanţilor sfaturi valoroase cu privire la setarea maşinilor de curse digitale.

“Prin diferitele angajamente şi activităţi, BMW a demonstrat de multă vreme cât de serios ia în considerare domeniul sim racing”, spunea Eng în comunicatul de presă de atunci. “Acest eveniment a demonstrat din nou acest lucru. Cred că este extraordinar faptul că echipelor de client şi piloţilor din BMW Sports Trophy li se oferă şi posibilitatea de a colabora cu sim experţi.”

Concurs de design BMW M4 GT4
În iulie 2020, BMW Motorsport SIM Racing a anunţat concursul de design BMW M4 GT4, cu sloganul “FUZIUNE ÎNTRE LUMEA REALĂ ŞI SIM RACING” – o competiţie de design în care participanţii din comunitatea de sim racing au putut să-şi lase liberă creativitatea şi chiar să-şi vadă ideile de design pe un circuit din lumea reală.

Chan Wen Bin s-a impus în faţa numeroşilor rivali prin designul sugerat pentru BMW M4 GT4 şi a primit un premiu de 3.000 de dolari, dar şi bucuria de a avea designul utilizat pe o maşină de curse adevărată. În noiembrie 2020, FK Performance – echipă BMW M Customer Racing – a participat la finala sezonului DTM Trophy de la Hockenheim cu BMW M4 GT4 în designul câştigător.

Prin designul său, designerul grafic în vârstă de 27 de ani şi originar din Malaysia a convins juriul de top format din Cao Fei (artist multimedia şi creator BMW Art Car), Michael Scully (director global auto Designworks) şi Bruno Spengler (pilotul oficial BMW); de asemenea, fanii BMW Motorsport au avut ocazia să îşi voteze lucrarea favorită prin intermediul reţelelor de socializare şi să influenţeze astfel decizia.

“Prin concursul de design BMW M4 GT4 am arătat că, pe lângă piloţii de curse, poţi să integrezi şi să vorbeşti cu alte comunităţi, dar şi să sprijini digital graficienii prin sim racing şi să îi faci mai cunoscuţi”, spune Dittrich.